Viime viikolla oli kevätkauden viimeinen valtuuston kokous, jossa käsiteltiin tilinpäätös ja tarkastuslautakunnan arviointikertomus. Helsingin taloudella menee hyvin: pystymme jatkossakin investoimaan ja huolehtimaan palveluista. Karikkoihin ajautunut sote-uudistus luo kuitenkin suurta epävarmuutta. Toteutuessaan se veisi niin merkittävän osan Helsingin tuloista, että mullistuksiin on varauduttava.
Kotihoidon hoitajat uupuvat
Tarkastuslautakunta nosti esiin myös kaupungin heikkouksia ja kehityskohteita. Puhuin valtuustossa kotihoidosta ja ensihoidon kasvaneesta kuormituksesta. Helsingin Sanomissa on tällä viikolla ollut useita kirjoituksia hoitajien kiireestä ja työpahoinvoinnista, ja Aluehallintovirasto aikoo ottaa Helsingin kotihoidon valvonnan alle. Työntekijämme kokevat etteivät pysty vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin, ja tämä viesti on nyt kuultava. Laitoshoitoa on vähennetty ja kotona asuvien vanhusten määrä on lisääntynyt huomattavasti. Yhä huonokuntoisempia ikäihmisiä asuu kotona. Kotihoidon vakanssien määrä ei ole kuitenkaan kasvanut asiakasmäärien suhteessa, vaikka resursseja onkin lisätty. Työpahoinvointi näkyy ja sairaspoissaolot ovat korkeat.
Kotihoidon tilanne näkyy kaupunginsairaalan päivystyksissä. Kotonapärjäämättömyys voi viedä potilasta ambulanssirallilla kodin, päivystyksen ja vuodeosaston väliä. Kotiutunut potilas saattaa samana päivänä päätyä takaisin ruuhkaiselle päivystyspolille makaamaan. Kun potilaalle lopulta päädytään hakemaan ympärivuorokautista paikkaa, voi prosessi viedä kuukausia ja myönnettyä paikkaakin voi joutua odottamaan pitkään. Tämä on pitkä aikaa viettää kalliilla vuodeosastolla tai ajella kodin ja sairaalan väliä.
Palveluasumisen paikkoja täytyy olla vähintään sen verran, ettei niitä joudu jonottamaan paikan saatuaan kohtuuttoman pitkään. Kotihoidon kehitystyötä ja resursointia on myös vauhditettava. Esimerkiksi työvuorosuunnittelua muuttamalla on saatu kaupungissamme hyviä tuloksia.
Uusia ratkaisuja ensihoitoon
Meidän on vastattava myös ensihoidon huoleen ja kuormitukseen. Tehtävämäärät ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina. Moni ongelma voitaisiin ratkaista potilaan kotona. Ensihoidolla ei kuitenkaan ole usein muuta vaihtoehtoa kuin kuljettaa potilas sairaalaan. Eksotessa kokeiltua liikkuvaa sairaanhoitajan päivystysyksikköä pitäisi pilotoida meilläkin. Näin voisimme tukea kotihoitoa potilaan tilanteen heikentyessä kotona.
Tarkastuslautakunta nostaa esiin myös vaikuttavuusmittarien puuttumisen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Näitä onkin nyt kehitettävä ja otettava käyttöön nopeasti. Tarvitsemme selkeät terveys- ja hyvinvointi-indikaattorit, joiden kehitystä voimme peilata tehtyihin toimenpiteisiin ja resursseihin.