• Reetta
  • CV
  • Vaaliteemani kuntavaaleissa
  • Valtuustotyö
  • Blogi
  • Mediassa
  • Yhteystiedot
  • In English

Reetta Vanhanen

Lääkäri ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

  • Reetta
  • CV
  • Vaaliteemani kuntavaaleissa
  • Valtuustotyö
  • Blogi
  • Mediassa
  • Yhteystiedot
  • In English

Turvallinen ja elämänmakuinen vanhuus

Vaalikeskustelut täyttyvät puheesta kestävyysvajeesta ja huoltosuhteesta. Ikäihmiset ovat kuitenkin yhteiskunnassa myös voimavara. He ovat omaishoitajia, hoitavat lapsenlapsia ja lapsenlapsenlapsia, tekevät vapaaehtoistöitä ja toimivat kansalaisyhteiskunnassa. Olen itse erittäin kiitollinen, että lapsellani on useampi isoisovanhempi. Haluan rakentaa yhteiskuntaa, jossa sukupolvet kohtaavat ja tukevat toisiaan vauvoista eläkeläisiin. Senioreille tarvitaan myös monimuotoisia harrastuksia. Hesarissa alkuvuodesta uutisoitu ikääntyneiden balettiryhmä Myllyjoutsenet oli hieno esimerkki tästä. 

Monella työelämässä olevalla on suuri huoli omista ikääntyvistä vanhemmista. Omat lapset ovat ehkä jo aikuistuneet, mutta vanhempien terveys ja toimintakyky taas ovat alkaneet heiketä. On välttämätöntä, että ikääntyneet ihmiset voivat luottaa saavansa arvokkaan vanhuuden. Läheisten ihmisten merkitystä ikääntyneen elämässä ei voi koskaan ulkoistaa kokonaan ja aktiiviset omaiset ovat valtava voimavara kenelle tahansa. Helsingissä näkyy ikäihmisten yksinäisyys. Osalla ei ole elämässään ainuttakaan omaista, osalla läheisin ihminen on terveysasemalle opastava naapuri. 

Olen omalla lääkärin urallani tehnyt töitä terveysasemalla, päivystyksessä, vuodeosastolla, leikkaussalissa ja teho-osastolla. Elämänkirjo synnytyksistä saattohoitoon näkyy anestesialääkärin työssäni. Ikääntyneiden palveluiden ja hoivan tila näkyvät päivystysten arjessa. Moni joutuu tahtomattaan kierteeseen, jossa kotona ei enää pärjää, mutta hoivapaikkaa odottaessa joutuu kiertämään päivystyksen, osaston ja kodin väliä. Kokosin alle ajatuksiani ikääntyneiden palveluista. 

1. Muistisairauksien ennaltaehkäisyllä ja varhaisella tunnistamisella on suuri merkitys. Kansantautien hyvällä hoidolla saadaan paljon terveitä ja aktiivisia elinvuosia eläkeiässä. Kaupunkisuunnittelun on tuettava kaiken ikäisten ihmisten arkiliikkumisen lisäämistä ja yksinäisyyttä on ehkäistävä luomalla kohtaamispaikkoja. Päihdeongelmiin on uskallettava puuttua, jos niistä herää huoli. Eläköityneen ihmisen runsas alkoholin käyttö voi pysyä piilossa pitkään. Muistiongelmat kannattaa ottaa puheeksi sosiaali- ja terveydenhuollossa matalalla kynnyksellä. 

2. Meidän on löydettävä ajoissa tukea tarvitsevat ihmiset. Liian usein ensimmäinen puuttuminen tapahtuu, kun ensihoito tai omainen löytää ikääntyneen kaatuneena lattialta huonossa kunnossa. Ammattilaisen on aina hyvä ikääntyneen kohdatessaan kartoittaa asumistilanne, käytössä olevat kotiavut ja kysyä kotona pärjäämisestä. 

3. Avuntarpeessa on tuen ja kotikäynnin järjestyttävä helposti yhdeltä luukulta. Helsingissä on kehitetty ansiokkaasti seniori-infon toimintaa. 

4. Omaishoito on yhteiskunnalle hyvin arvokasta. Omaishoidon tukea tulisi yhtenäistää hyvinvointialueilla. Omaishoitajan jaksamisesta on huolehdittava riittävillä lomapäivillä ja intervallihoitojaksoilla. Työelämä ja omaishoito tulisi voida sovittaa paremmin yhteen. 

5. Ylivoimaisesti suurin osa hoivan tarpeessa olevista ikääntyneistä on kotihoidossa. Sen resurssien turvaaminen ei voi hukkua hoivakodeista käytävän keskustelun alle. Kriittisintä on ratkoa yhteiskunnassa hoitajapulaa. Vetovoimaisten kotihoidon tiimien toimintatapoja on levitettävä laajalti. 

6. Kun ympärivuorokautisen hoivan tarve todetaan, on hoitopaikkaan päästävä sujuvasti ilman kuukausien odottelua vuodeosastolla tai huonokuntoisena kotona toistuvasti päivystyksessä käyden. Hoivakodeissa asuu yhä huonokuntoisempia ihmisiä. Ikääntynyt ihminen pääsee tai joutuu hoivakotiin siinä vaiheessa, kun omasta kodista on tullut täysin turvaton paikka. Näitä tilanteita ovat pitkälle edennyt muistisairaus tai vaikea toimintakyvyn lasku. Ikääntyneiden ikäluokkien kasvaessa hoivapaikkoja on saatava lisää. On tärkeää löytää myös välimuotoisia ratkaisuja kotihoidon ja ympärivuorokautisen hoidon välille. 

7. Vanhusten hoivan laatua on mahdotonta turvata ilman ratkaisuja hoitajapulaan. Tähän tarvitaan paikallisia palkkaohjelmia hyvinvointialueilla, hyvää lähijohtamista, hoitotyön etenemismahdollisuuksien parantamista ja työssäjaksamisen tukemista. Koko sote-ala tarvitsee nostetta. 

8. Saattohoidossa hoitopaikkaan on tuotava lisätukea ja tässä kotisairaalan hyödyntäminen on tärkeää. Kenenkään ei pitäisi joutua viimeiselle matkalleen ruuhkaisella päivystyspoliklinikalla. Hoitolinjauksista keskustelulle ikääntyneen ja hänen omaistensa kanssa on löydettävä aikaa, jotta ne eivät akuuttitilanteessa ole epäselviä.

9. Päivystyskäyntejä voidaan vähentää viemällä akuuttihoitoa koteihin ja hoivapaikkoihin. Tein vuonna 2017 aloitteen liikkuvan päivystysyksikön pilotoinnista. Nyt Helsingissä on jo kohta parin vuoden ajan toiminut liikkuva hoitaja, joka tukee kotihoitoa ja hoivakoteja päivystyksellisten tilanteiden hoidossa. Kokenut sairaanhoitaja pystyy ratkaisemaan lääkärin konsultaatiotuella monen akuuttitilanteen ja ohjaamaan hoidon ja seurannan potilaan asuinpaikassa. 

Olen lääkäri, toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja ehdolla eduskuntaan Helsingin vihreistä. Haluan eduskunnassa tehdä työtä sen puolesta, että laadukas terveydenhuolto ja ikääntyneiden palvelut voidaan taata jokaiselle tasa-arvoisesti.


Reetta Vanhanen
Friday 03.10.23
Posted by Reetta Vanhanen
Newer / Older