Tällä viikolla hallitus otti ensimmäisen sote-askeleen kohti fiksumpaa uudistusta. Uusien maakuntien piti alunperin aloittaa tammikuussa 2019, mutta nyt voimaantuloa lykättiin vuodella tammikuuhun 2020. Ensimmäiset maakuntavaalit siirtyivät presidentinvaalien yhteydestä lokakuulle 2018. Toivottavasti äänestäjät jaksavat innostua sote-politiikasta ylimääräisissä vaaleissa kaikkien turhauttavien käänteiden jälkeen.
Pakkoyhtiöittämisen poisto parantaa hoitoketjuja
Hallitus valmistelee nyt valinnanvapauslain uudelleen, sillä sen aikatauluhaasteet ja maakunnille langennut yhtiöittämispakko eivät kelvanneet perustuslakivaliokunnalle. On erittäin tärkeä ja hyvä muutos, että maakunta saa tuottaa itse perusterveydenhuoltoa. Terveysasemien pakottaminen yhtiöihin olisi vienyt niitä kauemmas sosiaalihuollosta ja erikoissairaanhoidosta, vaikka uudistuksen integraatiotavoitteet ovat juuri päinvastaisia. Myös neuvoloiden jääminen keinotekoisen hallintorajan toiselle puolelle olisi luonut erikoisen tilanteen. Helsingissä palveluita kootaan suuriin hyvinvointikeskuksiin, jotta ihmiset saisivat kokonaisvaltaista apua ongelmiinsa. Näiden hyvinvointikeskusten siirtyminen maakunnille kokonaisina on hyvä uutinen.
Seuraava eduskunta ehtii vielä korjata sote-uudistusta
Nyt hallituksella on mahdollisuus laatia edes vähän parempi esitys valinnanvapauslaiksi. Perussuomalaisten sinisellä jämäryhmällä ei vaikuta olevan soten suhteen muita tavoitteita kuin hallituksen koossapysyminen kauden loppuun asti, mutta Keskustasta ja Kokoomuksesta tulee ristiriitaisia viestejä. Paula Risikko (kok) sanoi ministeriön tekevän teknisiä korjauksia pykäliin, mutta tuleva peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) totesi tänään julkisen sektoriin saavan vahvemman roolin palveluiden tuottamisessa. Asiantuntijakritiikki on viimein aika ottaa vakavasti, vaikka aiemmin siihen ei ole tahtoa hallituksesta löytynyt.
Hallituspuolueet ovat halunneet saada sote-uudistuksen maaliin ennen seuraavia eduskuntavaaleja 2019, mikä on johtanut kiireeseen ja huolimattomaan lainvalmisteluun. Nyt maakunnat aloittavat vasta 2020. Tämä avaa ovia uuden hallituksen korjausliikkeille. Hyväksyttyjen lakien huonoimpia osia voidaan ehkä ehtiä korjata ennen yhteisten palvelujemme mullistumista. Suuria uudistuksia pitäisi tehdä kaikkien puolueiden yhteistyöllä.