Ensimmäinen askel maksuttoman ehkäisyn edistämiseksi Helsingissä oli tehdä aiheesta valtuustoaloite. Suunnittelimme tekstin yhdessä kampanjaporukan kanssa ja pyysimme eri puolueista tukijoita. Jätin aloitteen eilisessä kaupunginvaltuustossa ja sen allekirjoitti 46 valtuutettua. Poliittista kannatusta löytyi lähes kaikista puolueista. Lue aloitteeni alta!
------------------------------------------------------------------------------
Valtuustoaloite alle 25-vuotiaiden nuorten maksuttoman ehkäisyn edistämiseksi
Monet kunnat Suomessa tarjoavat nuorille maksuttoman ehkäisyn, mikä on johtanut aborttien ja seksitautien vähenemiseen sekä kustannussäästöihin. Valikoimassa tulee tarjota maksuttomasti sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomeja. Jokaiselle nuorelle täytyy rahallisesta tilanteesta riippumatta taata mahdollisuus hänelle parhaiten sopivaan ehkäisyyn. Klamydiaa ja muita seksitautitartuntoja voidaan ehkäistä vain kondomilla. Kondomeja tulisikin olla maksutta tarjolla ehkäisyneuvoloissa mutta myös esimerkiksi kouluissa, nuorisotaloilla ja nuorten tapahtumissa.
Tällä hetkellä Helsinki tarjoaa maksutta ensimmäisen kierukan tai kapselin tai kolmen kuukauden aloituspakkauksen ehkäisypillereitä. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittävät suosituksissaan, että kunnat tarjoaisivat maksuttoman ehkäisyn alle 20-vuotiaille. Väestöliitto kannattaa maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille. 20-24-vuotiaiden ikäryhmässä tehdään kaikkein eniten raskaudenkeskeytyksiä, mikä puoltaa korkeampaa ikärajaa. Tämän ikäluokan nuoret ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista.
Aborttien määrä on vähentynyt viime vuosina, mutta toistuvien keskeytyksien osuus on kasvanut. Abortit ovat myös selvästi yleisempiä matalamman koulutus- ja tulotason ryhmissä. Ehkäisyn maksuttomuudella voidaankin vähentää nuorten välistä eriarvoisuutta.
Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että Helsinki selvittää maksuttoman ehkäisyn kustannus- ja hyvinvointivaikutukset ja alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille.
Kaupunginvaltuustossa 21.6.2017
Reetta Vanhanen, Eveliina Heinäluoma, Petra Malin, Katju Aro, Ted Apter, Petrus Pennanen, Silja Borgarsdóttir Sandelin, Laura Kolbe