Eilen oli Helsingin kaupunginvaltuuston ensimmäinen kokous. Vaaleissa saamani kaupunkilaisten luottamus liikutti edelleen klikatessani itseni ensimmäistä kertaa läsnäolevaksi kokoukseen. Luottamus tuo vastuuta, ja aionkin perehtyä lujasti asioihin, tehdä työtä helsinkiläisten eteen ja avata päätöksentekoa. Eilen julkaisin ensimmäisen lyhyen valtuustovideoni ja jatkan aktiivista blogikirjottelua.
Luottamustoimet kaupunginhallituksesta ja HUS-hallituksesta
Valitsimme eilen kaupungille osaavan pormestariviisikon, jotka ovat samalla myös kaikki kaupunginhallituksen jäseniä. Valtuuston kokouksen avasi vanhimpana Jörn Donner, mutta pian puheenjohtajaksi valittiin Vihreiden Tuuli Kousa. Minut vahvistettiin kaupunginhallituksen varajäseneksi sekä kaupunginhallituksen elinkeinojaoston varajäseneksi. Myöhemmin minut valitaan vielä HUS:n hallitukseen, joka aloittaa syksyn alussa. Olen innoissani ryhtymässä työhön kaupunginhallitusryhmässä. Siellä linjataan politiikan suuntaa kaupungin kaikilta toimialoilta sotesta kouluihin, nuorisotyöhön ja kaupunkisuunnitteluun. HUS:n hallituksessa viemme erikoissairaanhoitoa kohti tulevaa sotea. Haluan on olla vauhdittamassa Helsingin ja HUS:n välistä yhteistyötä. Nyt on viimeistään muodostettava yhteinen visio siitä, minkälaisen kokonaisuuden haluamme siirtää 2019 maakunnalle.
Keinoja eriarvoisuuden torjuntaan
Valtuustossa käsittelimme myös muutamaa asemakaavaa (mm. Raide-Jokerin varren täydennysrakentamisesta) ja Jätkäsaaren tornihotellin tontin myyntiä. Vihreän valtuustoryhmän viime kauden ryhmäaloite lasten ja nuorten eriarvoisuuden torjumisesta herätti paljon keskustelua. Helsingissä on alueiden välillä edelleen merkittäviä hyvinvointieroja, joiden tasoittamiseksi on kuitenkin tehtävä lujasti töitä. Helsingin jokaisen koulun on oltava niin hyvä, että vanhemmat valitsevat mielellään lähikoulun. Tietyillä alueilla koulut tarvitsevat lisätukea. Kaupunginosia kehitetään myös kaavoittamalla monipuolisesti erilaisia asuntoja ja panostamalla ympäristön viihtyisyyteen ja sujuvaan liikkumiseen.
Vaikuttavuusmittareita strategiaan
Vierailimme vihreän valtuustoryhmän kanssa toukokuussa Helsingin tietokeskuksessa. Saimme arvokasta tietoa Helsingin nykytilanteesta strategiatyötä varten. Suurimmalla osalla helsinkiläisistä menee valtavan hyvin. 10 prosentilla on kuitenkin vaikeuksia elämänhallinnassa, ja näiden taustalla voi olla esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmia. 20-24-vuotiaista nuorista joka viidenneltä puuttuu peruskoulun jälkeinen tutkinto, mikä on erittäin huolestuttavaa. Syrjäytyminen on suuri inhimillinen menetys, mutta myös kallista yhteiskunnalle. Helsingissä miesten alkoholikuolleisuus on 17% suurempaa kuin muualla maassa, mikä työllistää myös suuresti kaupunkimme terveydenhuoltoa. Tutkimusten mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksista pieni 10% ryhmä aiheuttaa valtaosan kustannuksista. Heikompiosaisilla ryhmillä on väliä, ja meidän on palveltava heitä entistä paremmin.
Meidän on asetettava strategiassa tavoitteet eriarvoistumisen jarruttamiseksi Helsingissä, ja valittava rohkeasti myös mittarit, joilla tilanteen muutoksia voidaan seurata. Erityisen tärkeää on saada tietoa poliittisten päätösten ja toimien vaikuttavuudesta. Näin voimme tuottaa resursseillamme mahdollisimman paljon hyvinvointia jokaiselle kaupunkilaiselle.