Syysloma on ollut niin aktiivinen kuin rentouttavakin. Olen viettänyt rauhallisia aamuja, käynyt uimahallissa, hoitanut koiraa ja käynyt isovanhempien luona. Kotilomalla ehtii vihdoin tehdä keskeneräisiä asioita, joita ei muuten kiireisessä arjessa ehtisi. Kuntapolitiikka ja tutkimustöiden edistäminen ovat myös mahtuneet viikkoon. Asun juuri avautuneen Triplan läheisyydessä, joten sitä täytynee käydä vielä loppuviikosta ihmettelemässä.
Terapiatakuun edistäminen Helsingissä
Viime viikon valtuustossa käytiin taas yömyöhään keskustelua pitkästä listasta. Vihoviimeisenä käsittelimme aloitteeni psykologeista terveysasemille. Puhe mielenterveydestä jää mielestäni turhan usein yöaikaiseksi väsyneeksi keskusteluksi. Vastauksessa aloitteeseeni oli paljon hyvää ja olemme viime vuodet tehneet vihreissä paljon työtä juuri Helsingin mielenterveyspalvelujen puolesta. Myllypuron terveys- ja hyvinvointikeskukseen on avautumassa palvelupiste Mieppi, jonne perustetaan uusia psykologin virkoja. Valtuustokollega Alviina Alametsä teki asiasta aloitteen pari vuotta sitten ja nyt asia on edennyt! Ilokseni myös potilaiden pääsy lyhytterapioihin on parantumassa, sillä palvelupisteestä voidaan ohjata suoraan lyhytterapiaan. Tein perusterveydenhuollon lyhytpsykoterapioista aloitteen keväällä 2018. Lisäksi kaikissa tämän kauden aiemmissa budjettineuvotteluissa olemme saaneet tärkeitä rahallisia panostuksia mielenterveyteen.
Kaupunginhallituksessa saimme läpi tärkeän linjauksen aloitteeseeni: psykososiaaliseen hoitoon tulee päästä alle kuukauden kuluessa. Terapiatakuu pitää siis saada toteutettua Helsingissä. Tavoitteena on Myllypuron kokemuksien perusteella saada levitettyä mielenterveyden palvelupisteet laajemmin Helsinkiin. Terveysasemille tarvitaan moniammatilliset mielenterveystiimit psykologeineen ja riittävät voimavarat potilaiden hoitoon.
Miksi moniammatillisia mielenterveystiimejä tarvitaan?
Mielenterveyden häiriöt koskettavat tavalla tai toisella lähes jokaista lähipiirissä tai omakohtaisesti. Masennusta ja ahdistuneisuushäiriötä voidaan hoitaa tehokkaasti perusterveydenhuollossa kunhan siellä on toimivat tiimit ja resurssit siihen. Varhainen ja oikea-aikainen hoito on erittäin kustannusvaikuttavaa. Liian moni ongelma pääsee pitkittymään ja pahenemaan. Nuoren ihmisen joutuminen eläkkeelle masennuksen vuoksi on yhteiskunnaltamme iso epäonnistuminen.
Nopea pääsy perusterveydenhuollossa psykososiaaliseen hoitoon, keskusteluapuun ja lyhytterapiaan vähentävät tarvetta psykiatriselle erikoissairaanhoidolle ja pitkäaikaiselle kuntoutusterapialle. Helsingin psykiatrisilla poliklinikoilla on ilmennyt monia mediassakin nousseita ongelmia. Näihin haetaan ratkaisuja, mutta olennaista on myös varmistaa riittävä psykososiaalinen hoito perustasolla.
Helsingissä terveysasemilla psykososiaalista hoitoa toteuttavat osaavat mielenterveys- ja päihdehoitajat, mutta tarve hoidolle on valtava ja potilasmäärät suuria. Moniammatillisuuden vahvistamisesta voitaisiin hyötyä Helsingissä ja psykologit toisivat arvokasta lisäosaamista terveysasemien tiimeihin. Monissa kaupungeissa terveysasemilla työskentelee psykologeja ja Helsingissäkin meillä on esimerkiksi koulu- ja neuvolapsykologeja.
Mielenterveystyön vahvistamisella voisimme miettiä myös ammattilaisten työjakoa uudelleen. Ollessani itse terveyskeskustyössä mielenterveysongelmien hoito tuntui varsin lääkärivetoiselta. Diagnoosi ja lääkitys ovat harvoin potilaan ensimmäinen toive, vaan nopea keskusteluapuun pääsy on avainasemassa. Ohjataan potilaat suoraan oikealle ammattilaiselle.