Hyväksyimme HUS:n hallituksessa tällä viikolla lausunnon Suomen hallituksen esittämästä valinnanvapauslaista. Viranhaltijoiden esitys hyväksyttiin yksittäisten perusterveydenhuoltoa koskevien poistojen jälkeen laajalla yksimielisyydellä yli puoluerajojen. Erikoissairaanhoito on Suomessa ja Uudellamaalla uhattuna. Jos sote aiotaan viedä läpi, on hallituksen ministerien ryhdyttävä tammikuussa korjaamaan ehdotetun lain vakavimpia puutteita. Mitkä ovat hallituksen valinnanvapausesityksen suurimmat ongelmat?
Asiakassetelien jakelu uhkaa vaativinta hoitoa
Maakunnan olisi tarjottava asiakasseteli lääkärivastaanottoihin ja leikkaustoimintaan, jotka kattavat yli puolet HUS:n palveluista! Erikoissairaanhoidon kustannustehokkuus perustuu suureen tuotantovolyymiin. Tämä mahdollistaa huipputekijöiden erikoistumisen esimerkiksi tiettyihin leikkauksiin. Hoidon, potilaiden ja ammattilaisten hajautuminen pieniin yksiköihin rikkoisi vuosikymmenien saavutukset.
Yhteispäivystysten ja valmiustilan ylläpito vaativat riittävän päiväaikaisen toiminnan. Lääkärien ja hoitajien siirtyminen töihin yksityispuolelle, jossa päivystysvelvoitetta ei ole, romuttaisi päivystyksellisen hoidon laadun ja valmiuden hoitaa kriisitilanteet. Vaihtoehtoisesti joutuisimme ylläpitämään kaksinkertaista kapasiteettia, mikä johtaisi kustannusten kasvuun. HUS arvioi, että Uudenmaan maakunta joutuisi valinnanvapauslain myötä sulkemaan sairaalat ja päivystykset Hyvinkäältä, Porvoosta, Raaseporista ja Lohjalta. Päivystystyötä tekevänä lääkärinä tällainen muutos hirvittää - potilaan näkökulmasta vielä enemmän.
Yksityiselle nopeasti polvileikkaukseen - vaativan syöpäkirurgian jono pitenee
Kiireettömän leikkaushoidon jono varmasti lyhenee, kun tarjontaa lisääntyy, ja potilaalle tulee subjektiivinen oikeus saada seteli yksityiselle. Samalla vaativaan hoitoon käytettävät resurssit ja henkilökunta kuitenkin vähenevät. Rintasyöpäpotilas pääsee HUS:ssa nopeasti leikkaukseen, mutta tulevaisuudessa odotusaika voi kasvaa. Hallituksen lakiluonnokseen kirjoitettiin viime hetkellä asiakassetelien käyttöä rajoittavia momentteja. Näiden toimivuus ratkaistaisiin kuitenkin vasta monien oikeuskäsittelyjen jälkeen. Potilasturvallisuuden vaarantumista on etukäteen yksittäisen setelin kohdalla hyvin vaikea osoittaa.