Olen työskennellyt tällä valtuustokaudella lääkärinä terveysasemalla ja päivystyksessä sekä aloittanut erikoistumiseni anestesiaan ja tehohoitoon. Hoidin terveysasemalla paljon masennusta ja ahdistuneisuushäiriöitä sairastavia potilaita ja usein tuntui, että pystyin tarjoamaan lähinnä lääkereseptiä. Terapia ja keskusteluapu ovat oleellinen osa mielenterveysongelmien hoitoa, ja näihin tulee päästä perusterveydenhuollossa. Sairaalatyössä ja teho-osastolla olen nähnyt, mihin mielenterveyden järkkyminen voi pahimmillaan johtaa.
Vihreiden tavoitteena on tehdä Helsingistä mielen hyvinvoinnin kaupunki. Korona-aika on tuonut käsiimme entistä suuremman mielenterveyskriisin. Olen tehnyt tällä valtuustokaudella paljon työtä toimivien mielenterveyspalveluiden eteen, mutta työ on edelleen kesken. Reilu neljä vuotta sitten olin ehdolla ensimmäisissä kuntavaaleissani ja kirjoitin blogiini lyhytterapioista. Terapiaan pääsy on ollut erittäin kivinen tie eikä tutkimuksissa vaikuttavaksi todettuja lyhytterapioita ole ollut terveydenhuollossamme tarjolla. Valtuustossa tein vuonna 2018 aloitteen lyhytterapioista terveysasemille ja tänä keväänä Helsinki otti käyttöön lyhytterapian palvelusetelin. Lyhytterapiaa on mahdollista saada 10-20 kertaa, ja monelle tämä riittää kunhan vaikuttavaan hoitoon pääsee nopeasti. Varhainen ja oikea-aikainen hoito on erittäin kustannusvaikuttavaa. Liian moni ongelma pääsee pitkittymään ja pahenemaan. Nuoren ihmisen joutuminen eläkkeelle masennuksen vuoksi on yhteiskunnaltamme iso epäonnistuminen.
Lisää matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita
Vihreät ovat puolustaneet mielenterveyspalveluiden resursseja valtuustokauden jokaisissa budjettineuvotteluissa. Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluista on huolehdittava erityisen hyvin kriisiaikoina. Olemme avanneet mielenterveyspiste Miepit Myllypuroon ja Kalasatamaan ja kolmas on tulossa Pohjois-Haagaan. Mieppeihin voi varata ajan netistä ja jopa kävellä vain paikan päälle. Nuorisoaseman resursseja on vahvistettu ja tänä vuonna avataan toinen nuorisoasema Itä-Helsinkiin. Tällä on pyritty helpottamaan erityisesti nuorten vaikeaa tilannetta. Lähetteet lasten- ja nuorisopsykiatriseen erikoissairaanhoitoon ovat kasvaneet valtavasti, mikä kertoo, että perustasolla ei ole pystytty tarjoamaan riittävää hoitoa. Uusi lastenpsykiatrinen yksikkö aloittaa toimintansa tänä vuonna, mikä vastaa osittain tähän haasteeseen. HUS ja lastensuojelu ovat perustaneet myös yhteisiä tiimejä auttamaan erityisen vaikeasti oireilevia nuoria, joiden on vaikea päästä poliklinikalle vastaanotoille.
Seuraavaksi terapiatakuusta totta
Helsinki on ollut edelläkävijä monessa asiassa nuorten maksuttomasta ehkäisystä paperittomien terveydenhuoltoon. Terapiatakuu-kansalaisaloite on parhaillaan käsittelyssä eduskunnassa, mutta voimme aloittaa sen toteuttamisen kaupungeissa jo nyt. Teimme vihreän valtuustoryhmän voimin ryhmäaloitteen terapiatakuusta Helsinkiin, ja se käsiteltiin äskettäin valtuustossa. Helsinki tulee olemaan ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka päätti määrätietoisesti lähteä edistämään terapiatakuuta. Tavoitteena on, että terapiatakuu toteutetaan vuonna 2022. Terapiatakuun toteuttaminen ja toimivat mielenterveyspalvelut ovat seuraavan valtuustokauden tärkeimpiä tehtäviä ja oleellinen osa pandemiasta palautumista. Lisäksi meidän on tartuttava myös kaupungin psykiatrian poliklinikoiden haasteelliseen tilanteeseen ja parannettava henkilöstön työoloja.
Minut voi äänestää jatkamaan työtä kaupunginvaltuustossa numerolla 883. Tekoja terveyden ja mielenterveyden puolesta.