On valtavan hienoa, että syntyvyys on Suomessa nousussa. Synnytyssaleissa kevät on ollut kiireinen ja kesästä on tulossa yhtä vilkas. Alkuvuodesta keskusteltiin paljon synnytyskokemuksesta ja henkilökunnan ja synnyttäjän välisestä vuorovaikutuksesta. Kirjoitin silloin ajatuksiani anestesialääkärin näkökulmasta synnyttäjien hoidosta ja kohtaamisesta. Perheiden ikimuistoisten hetkien jakaminen on työn suuria ilon pilkahduksia. Tuoreiden vanhempien onnittelemisessa on aina taikaa.
Kiirettä synnytyssaleissa
Synnytysten määrän kasvaessa tänä keväänä sairaaloista on kuulunut kuitenkin myös huolestuttavia viestejä. Kiire ja kuormitus ovat kasvaneet. Viime vuosina synnytyksiä ovat ravistelleet isot muutokset. Kätilöopisto suljettiin perustellusti pikavauhtia vuonna 2017 sisäilmaongelmien vuoksi ja lisätilaa saatiin Espoon sairaalasta. Naistenklinikan synnytysmäärät ovat samalla kasvaneet, vaikka kokonaisuudessaan syntyvyys laski HUS-alueella ja Suomessa monta vuotta. Synnytysikä on noussut ja synnyttäjillä on enemmän perussairauksia. Espoon sairaalassa kätilöitä on koulutettu myös muihin tehtäviin, esimerkiksi leikkaussaliin avustamaan sektioissa.
Synnytysten määrän kasvu vaatii lisää osaavia ammattilaisia
Synnytyssalin kätilötyö on ollut erittäin toivottu ja tavoiteltu työpaikka. Nyt ilmassa on kuitenkin huolestuttavaa muutosta, että paikkojen täyttäminen on haastavampaa ja kätilöitä lähtee myös muihin töihin. Syntyvyyden noustessa on äärimmäisen tärkeää pitää kiinni osaavista ja kokeneista ammattilaisista. Synnytystoiminnan perusolemukseen kuuluu, että ruuhkat ja hiljaiset jaksot vaihtelevat. Välillä joudutaan kiireessä venymään, mutta sen ei pidä olla jokapäiväistä arkea. Kätilön vakansseja on nyt syntyvyyden noustessa lisättävä sairaaloihin. Lääkärin virkoja on jo äskettäin HUS:ssa päätetty lisätä, jotta lepoajat päivystäessä saataisiin toteutumaan.
Suomessa voi luottaa saavansa parasta mahdollista hoitoa synnytyksessä. Tämän tekevät osaavat ammattilaiset, jotka tekevät työtä sydämellä. Syntymän ilo ja ihme on syy, miksi moni kätilö ja gynekologi hakeutuu alalle. Meidän on kuitenkin huolehdittava, että synnytysten hoito on jatkossakin ammattilaisille unelmatyö. Perheiden elämän ensiaskeliin kannattaa panostaa. Synnytyssairaalat tarvitsevat lisää resursseja, jotta voimme iloita syntyvyyden noususta jatkossakin.