Ensihoito on Helsingissä pulassa. Yhä huonokuntoisempia ikäihmisiä asuu kotona kotihoidon turvin. Jos asiakkaan vointi heikkenee, niin kotihoidolla ei ole usein muuta vaihtoehtoa kuin soittaa ambulanssi. Myös palveluasumisessa ja laitoshoidossa turvaudutaan suhteellisen herkästi ensihoitoon, kun sairaanhoidollista osaamista ei esimerkiksi ilta-aikaan ole muuten saatavilla.
Sekä kuljetus päivystykseen sekä siellä odottelu on vanhukselle raskasta. Jokainen akuuttitilanne tai yleistilan heikentyminen ei vaadi sairaalan arviota, vaan hoitoa on vietävä kotiin. Pahimmillaan sairaalaan joutuminen altistaa sekavuudelle ja sairaalainfektioille. Helsingissä tarvitaan parempia vaihtoehtoja ambulanssin kutsumiselle. Ensihoidon kuormittuminen voi johtaa tilanteeseen, jossa vakavasti sairastuneen apu viivästyy.
Tein syksyn ensimmäisessä valtuuston kokouksessa aloitteen liikkuvan päivystysyksikön pilotoinnista Helsingissä. Tällainen malli on käytössä Lappeenrannassa, ja tulokset ovat olleet hyviä. Aloitteen allekirjoitti 28 valtuutettua eli se tulee myöhemmin valtuuston äänestettäväksi. Varsinaisen aloitteen teksti on alla.
----------------------------
Valtuustoaloite liikkuvan päivystysyksikön pilotoinnista
Ensihoidon ja päivystysten kuormitus on kasvanut viime vuosina. Yhä useampi ikääntynyt asuu kotona kotihoidon turvin. Akuutissa tilanteessa tai asiakkaan voinnin heikentyessä ei usein ole muuta vaihtoehtoa kuin soittaa ambulanssi ja kuljettaa potilas sairaalaan arvioon. Moni ongelma voitaisiin kuitenkin ratkaista potilaan kotona. Helsingin tulisi aktiivisesti kehittää vaihtoehtoisia tapoja vastata kasvaneeseen ensihoidon kysyntään ja kotihoidon tukemiseen.
Eksotessa on otettu käyttöön liikkuva sairaanhoitajan päivystysyksikkö, joka lähtee hätäkeskuksen tai esimerkiksi kotihoidon hälyttämänä potilaan kotiin. Sairaanhoitaja arvioi hoidontarpeen, tekee tutkimuksia ja vieridiagnostiikkaa, voi antaa lääkkeitä ja seurata potilaan vointia. Hänellä on mahdollisuus konsultoida lääkäriä etäyhteydellä. Kokeilusta on saatu hyviä tuloksia, ja toimintaa on laajennettu Lappeenrannasta Imatralle.
Me allekirjoittaneet kaupunginvaltuutetut esitämme, että kaupunki selvittää, voitaisiinko liikkuvaa päivystysyksikköä pilotoida Helsingissä.
Kaupunginvaltuustossa 30.8.2017
Reetta Vanhanen