Arki, ihmisten töihinpaluu ja koulujen alku ovat tuoneet mukanaan myös koronatartuntojen nousun sekä testausruuhkan. Helsinki ja HUS ratkovat nyt vimmatusti näytteenoton ja diagnostiikan pullonkauloja. Uusia diagnostiikkalaitteistoja on päätetty hankkia 20 miljoonalla ja lisäkapasiteettia ostetaan yksityiseltä. Kuormitus nousi vauhdilla heti elokuun alussa eikä pahin flunssakausi ole vielä käynnistynyt. Infektioiden jyllätessä joudumme väistämättä pohtimaan testaamisen tarkempaa kohdentamista esimerkiksi pienten lasten kohdalla. Ohjeistuksia on onneksi jo hiukan tarkennettu. Yhteiskuntaa pidetään nyt auki tehokkaalla testaamisella, jäljityksellä ja karanteenimääräyksien noudattamisella. Jos epidemia edelleen kiihtyy ja syksyn flunssakausi pahenee, niin testimäärien on oltava vielä nyt tavoiteltuakin suurempia yhteiskunnan pitämiseksi auki. Haasteen mittaluokka on valtava.
Onneksi kesä oli epidemian suhteen hyvin rauhallista aikaa. Elämä oli lähes normaalia, varovaisuus mielessä pysyen. Kesäkuu oli kuntapolitiikassa hyvin hektistä ja monia vääntöjä käytiin vielä juhannuksen jälkeenkin. Pitkän etäkokouskauden jälkeen pääsin kesäkuun lopussa myös valtuustosaliin, jossa pidin vihreiden ryhmäpuheen budjetin lähetekeskustelussa. Ei valtuutettuja silloinkaan suurta joukkoa ollut paikan päällä.
Pidin ensimmäistä kertaa aikuisiälläni kunnon yhtäjaksoisen kolmen viikon kesäloman. Töihinpaluun jälkeenkin olen mökkeillyt, urheillut Vierumäellä ja istunut iltoja Senaatintorin terassilla. Helsingin kesääni on mahtunut rauhallista kotona oleilua, läheisten hääjuhlia, uimista Altaalla ja Kumpulan maauimalassa ja lenkkeilyä Mustikkamaalla ja Kivinokassa. Lisäksi reissasimme Tampereelle ja Keski-Suomeen. Senaatintorin jättiterassi on ollut huippumenestys ja olen itsekin viettänyt siellä usean kesäillan.
Viikonloput tuntuvat nyt jonkin verran hiljentyneen. Omassa lähipiirissäni isompia juhlia on peruttu ja tapaamiset ovat pienissä porukoissa. Helsingin juhlaviikot järjestettiin pienessä mittakaavassa ja Vallilan konepajalla pääsimme viikonloppuna seuraamaan korttelikonserttia parvekkeelta. Sairaaloissa koronapotilaita ei ole vielä paljon - viimeisimpien lukemien mukaan 12 sairaalahoidossa ja teho-osastolla yksi. Varautumissuunnitelmat on kuitenkin tehty ja syksystä ei ole tulossa helppo. Näytteenotto vaatii suuret määrät henkilökuntaa ja hoitojonot ovat jo nyt pitkät. Lisäksi koronatestivastausten odottelu pitää osan henkilökunnasta kotona. Olen päivätöissä tällä hetkellä sijoitettuna teho-osastolle koulutusjaksolle ja lisäksi teen anestesiapäivystyksiä 3-5 kertaa kuussa.
Kuntapolitiikka käynnistyy etäkokouksin. Jää nähtäväksi, voimmeko palata normaaliin koko syksynä. Valtuusto aloittaa syyskauden tällä viikolla kaava-asioilla. Epävarma taloustilanne heijastuu ensi vuoden budjetin rakentamiseen ja samaan aikaan hoitovelkaa ja oppimiseroja on kurottava umpeen. Koulujen pitäminen auki on epidemian hallinnan isoja tavoitteita. Haasteita ei tästä syksystä puutu. Lääkärinä ja kuntapäättäjänä odotan koronarokotetta todella malttamattomasti. Toivottavasti tiedeyhteisö onnistuu kehitystyössä ja Suomi tekee kaikkensa toimivan rokotteen saamiseksi maahamme.