Olen 25-vuotias viime keväänä valmistunut lääkäri Helsingistä. Olen syntynyt Vantaalla ja asunut 15 vuotta Nurmijärvellä. Helsinkiläinen olen ollut viimeiset seitsemän vuotta sekä käynyt täällä lukion ja yliopiston. Tällä hetkellä teen väitöskirjaa elimistön puolustusjärjestelmästä ja päivystän kaupunginsairaalassa. Tulevaisuudessa suunnittelen erikoistuvani anestesiologiaan ja tehohoitoon.
Miksi Vihreät?
Liityin Vihreisiin vuonna 2012, kun puoluepolitiikka alkoi tuntua omimmalta tavalta vaikuttaa yhteiskuntaan. Politiikassa tehdään suoraan ihmisten nykyiseen arkeen vaikuttavia päätöksiä, mutta luodaan myös lähtökohdat tulevien sukupolvien elinympäristölle ja yhteiskunnalle. Neljän vuoden vaalikausien sykleissä eläminen tuottaa pikavoittoja, mutta hyvinvoiva yhteiskunta vaatii pitkäjänteisempää työtä. Puolueista Vihreillä on ainoana visio Suomesta ja maapallosta, jossa myös tulevaisuuden sukupolvilla on mahdollisuudet onnelliseen elämään. Suhteellisen nuorena puolueena Vihreillä ei myöskään ole eturyhmää tai historiallista painolastia. Vihreät antavat äänen niille yhteiskunnan heikompiosaisille, joilla ei ole politiikan kentällä omaa edunvalvojaa.
Lääkärinä politiikassa
Valmistuin lääkäriksi Helsingin yliopistosta tammikuussa 2016, mutta olen sitä ennen ehtinyt työskennellä kandioikeuksilla lääkärinä Helsingissä jo parin vuoden ajan. Ensimmäinen työpaikkani oli Töölön sairaalassa anestesialääkärin kesäsijaisuus. Sen jälkeen olen tehnyt työtä sisätautivuodeosastolla ja terveysasemalla sekä päivystänyt kaupunginsairaaloissa. Lyhyellä urallani olen hoitanut potilaita vakavasti loukkaantuneista flunssaisiin lapsiin ja nähnyt hoitoketjut monelta terveydenhuollon tasolta käsin. Tapaan lääkärinä ihmisiä vaikeissa elämäntilanteissa: alkoholisteja, huumeidenkäyttäjiä, mielenterveyskuntoutujia, toistuvasti päivystykseen joutuvia vanhuksia, läheisensä menettäneitä ja äkillisen vakavan sairauden kohdanneita. Usein ihmisen sosiaalinen ongelma on todellisuudessa suurempi vastaanotolle tuova lääketieteellinen oire. Yhdessä potilaan kanssa pyrimme hakemaan ratkaisua ja pohtimaan, miten tästä eteenpäin.
Yksittäiset hoitoratkaisut potilaan kohdalla voivat olla hengen pelastavia tai pienen pieniä edistysaskeleita. Ihmiselämiä pelastetaan ja elämänlaatua kohennetaan kuitenkin myös politiikassa, jossa tehdään suuriin joukkoihin vaikuttavat päätökset. Ongelmien ennaltaehkäisy, sairastuneiden tehokas ja jouheva hoitoonpääsy sekä ammattilaisten työtaakan helpottaminen vaativat vaikuttavaa sosiaali- ja terveyspolitiikkaa. Tarvitaan tiivistä integraatiota sosiaalipalveluiden ja terveydenhuollon välillä, vähemmän organisaatiorajoja erikoissairaanhoitoon sekä vahva perusterveydenhuolto, jolla on resursseja koordinoida moniongelmaisten hoitoa ja elämäntilannetta, taata tehokas hoitoonpääsy akuutissa sairaudessa ja järjestää painonhallinta- ja diabetesryhmiä. Toimivassa organisaatiossa potilastietojärjestelmän tiimalasin katseluun ei tulevaisuudessa enää kulu aikaa ja ajanvarausta ja hoidontarpeenarviota hoidetaan ketterämmin kuin massiivisella puhelutulvalla.
Suomi tarvitsee sote-uudistusta potilaiden laadukkaamman ja tasaveroisemman hoidon takaamiseksi. Myös tuottavuuden kasvua täytyy tavoitella, jotta meillä on tulevaisuudessa varaa niin uusiin kehittyviin hoitoihin kuin ennaltaehkäisyn resurssien vahvistamiseen. Helsinki on jo nyt erittäin suuri sote-palveluiden tuottaja, mutta turhat organisaatiomuurit täytyy purkaa perus- ja erikoissairaanhoidon väliltä. Lääkärinä ja poliitikkona haluan varmistaa, että Helsingissä ja Uudellamaalla toteutuu uudistuksen alkuperäinen tavoite terveyserojen vähentymisestä.
Kohti kuntavaaleja
Olen ehdolla Helsingin kaupunginvaltuustoon keväällä 2017. Helsinki on minulle rakas kotikaupunki ja mielenkiintoinen ja haasteita tarjoava työpaikka. Poliitikkona tärkein tavoitteeni on tehdä kaupungista asukkaidensa hyvinvoinnin mahdollistaja. Helsingin täytyy kehittyä kaupungiksi, joka entistä vahvemmin houkuttelee uusia asukkaita, ja jonne ihmiset kaipaavat takaisin jo heti lähdettyään.