Helsingin vanhuspalveluiden tilanne näkyy sairaalapäivystyksissä. Laitoshoitoa on vähennetty, ja yhä useampi ikäihminen asuu kotonaan. Kotihoidon resursseja ei ole kuitenkaan lisätty riittävästi, mikä näkyy hoitajien työssäjaksamisessa ja sairaspoissaoloissa. Kotihoidosta lähetetään myös entistä herkemmin potilaita päivystykseen. Usein tulosyynä on yleistilan lasku, kotonapärjäämättömyys tai voimattomuus. Vanhuspalveluista säästetyt eurot siirtyvät sairaanhoidon menoiksi budjettiin.
Tarinat kertovat yksinäisyydestä
Tapaan päivystyksessä paljon helsinkiläisiä ikäihmisiä. Monella heistä on muistisairaus. Osalla on mukana omainen tai omaishoitaja - osalla ei ole elämässä ketään. Heidän tarinoistaan välittyy turvattomuuden ja yksinäisyyden tunne. Kotihoidon käynnit ovat lyhyitä ja vain välttämättömät asiat tehdään. Kodista tulee säilytyspaikka, jos sieltä ei koskaan pääse ulos. Moni vanhus toivoisi yhteisöllisyyttä - sitä että päiväkahvilla voisi vaihtaa muutaman sanan.
Hoivakotiin on vaikea päästä
Helsingissä laitoshoidon kriteerit ovat erittäin tiukat. Käytännössä asiakkaalla täytyy olla pitkälle edennyt muistisairaus tai muutoin erittäin huono toiminta- ja liikkumiskyky. Kaikkien kotihoidon keinojen on oltava käytössä ja niistä huolimatta kotona asumisen on täytynyt osoittautua vaaralliseksi ja mahdottomaksi. Kun paikkaa palvelutalosta päätetään lopulta hakea, voi prosessi viedä aikaa ja hyväksytyn päätöksen jälkeen vapaata paikkaa joutuu jonottamaan kotona tai vuodeosastolla. Päivystyksessä olen hoitanut potilaita, jotka ovat jo useamman kerran ajelehtineet päivystyksen, kaupunginsairaalan vuodeosaston ja kotinsa väliä.
Vahvistetaan kotihoitoa
Kotihoidossa on paljon valoisiakin esimerkkejä. Vuosaaressa järjesteltiin uudelleen kotikäyntejä ja työpäivän kulkua, millä saatiin sairaspoissaolot laskuun ja kiire vähenemään. Laadukas kotihoito ei huolehdi ainoastaan perustarpeista, vaan tukee ikäihmisen toimintakykyä ja tarvittaessa kuntouttaa, jos voimat vähenevät. Päivystyskäyntien välttämiseksi Helsinkiin tarvittaisiin myös liikkuva sairaanhoitajayksikkö, jonka kotihoito voisi akuuttitilanteessa ilta-aikaan pyytää potilaan luo arvioimaan tilannetta. Kokenut sairaanhoitaja voisi myös seurata jonkin aikaa potilaan vointia ja määrittää tarvitaanko sairaalatasoisia tutkimuksia ja hoitoa jo samana iltana. Lääkäriä pitää voida konsultoida mahdollisimman matalalla kynnyksellä.
Nyt ennen vaaleja Kokoomuksesta on väläytelty jo Helsingin veroprosentin laskua seuraavien vuosien aikana. Minä haluan ensin turvata arvokkaan vanhuuden ikäihmisillemme ja panostaa heitä hoitavien ammattilaisten työhyvinvointiin.