Abortin saa Suomessa iän, lapsiluvun, elämäntilanteen tai sikiön vaikean sairauden perusteella. Käytännössä jokainen ei-toivotusti raskaana oleva saa lähetteen, jos hakeutuu sen vuoksi vastaanotolle. Potilaan kanssa mietitään jo lähetettä kirjoittaessa tulevia ehkäisyvaihtoehtoja ja aiemmin tapahtunutta on turha vatvoa. Päättäjien kannattaisi kuitenkin pohtia ei-toivottuihin raskauksiin johtavia syitä ja ennen kaikkea keinoja niiden vähentämiseen. Hyvät terveystiedon oppitunnit eivät aina riitä, vaan ehkäisyn saatavuus on ratkaisevaa.
Ratkaisuna maksuton ehkäisy nuorille
Olen mukana Maksuton ehkäisy helsinkiläisnuorille - kampanjassa, jossa keräämme nimiä kunnallisaloitteeseen. Tavoitteena on, että kaupunki tarjoaisi alle 25-vuotiaille nuorille maksuttoman ehkäisyn, ja aion tehdä sen eteen työtä myös valtuustossa, jos minut sinne valitaan. Aloite sisältää kaikki ehkäisyvälineet, jotta jokainen nuori voisi valita itselleen sopivimman. Kondomien laajemmalla jakelulla terveydenhuollossa ja nuorisotaloilla vähennetään sukupuolitautitartuntoja. Ehkäisy on molempien seksin osapuolten vastuulla. Usein esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn kustannukset jäävät vain naisen vastuulle.
Korkea hinta estää ehkäisyn käytön
Abortit ovat hieman vähentyneet Helsingissä viime vuosien aikana, mikä selittynee osittain pitkäaikaisten ehkäisyvälineiden eli kierukoiden ja ihonalaisten ehkäisykapselien yleistymisellä. Helsinki tarjoaa ensimmäisen kierukan tai kapselin ilmaiseksi potilaan iästä riippumatta. Ensimmäisellä ehkäisyneuvolakäynnillään nuori kuitenkin harvemmin haluaa kierukan tai kapselin, vaan yleensä toiveena on saada ehkäisypillerit. Kaupunki tarjoaa ensimmäiset kolme kuukautta ilmaiseksi, mutta sen jälkeen ehkäisy jää nuoren maksettavaksi. Ehkäisystä ei saa kela-korvausta ja pillereiden hinnoissa on suuria eroja. Lääkärin tulisikin aina ottaa puheeksi ehkäisyn hinta ja varmistaa, että reseptin pillerit sopivat potilaan budjettiin. Rahan pyytäminen vanhemmilta ehkäisyn ostamiseen on harvoin nuorelle vaihtoehto.
Lääkärinä olen harmillisen usein kuullut, että ehkäisy on jäänyt hakematta kolmen kuukauden ilmaispakkauksen jälkeen. Hyvän seksuaaliterveyden pitäisi olla jokaisen nuoren oikeus eikä vähävaraisuus saa olla este ehkäisyn käytölle.
Allekirjoita aloite: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2161