Viimeiset vuodet kriisit ovat seuranneet toisiaan hengästyttävää tahtia. Euroopassa eletään sodan varjostamaa aikaa. Ukrainan sota tuo huolta ja ahdistusta arkeen ja samaan aikaan energiakriisi ja nousevat elinkustannukset vaikeuttavat ihmisten tilannetta. Oma elämäni mullistui hyvin onnellisesti elokuussa, ja olemme tämän syksyn seuranneet maailmanpolitiikan tapahtumia tyttäreni kanssa Ylen aamusta ja iltauutisista. Arki on vuoroin rauhallista ja hektistä.
On suuri onni ja etuoikeus saada viettää äitysvapaata vauvan kanssa. Arki on yksinkertaista perusasioista huolehtimista, mutta samalla hetket ovat ainutlaatuisia. Olen ihaillut syksyn ruskaa vaunulenkeillä Meilahden rannoilla ja Töölönlahdella ja käynyt Oodissa ja lähikirjastossa. Lähes jokaisella päivälenkillä vastaantulevalla vanhemmalla on vaunukopassa samanlainen äitiyspakkauksen makuupussi.
Tämä on ensimmäinen syksy uudessa kodissa Meilahdessa ja kolmen hengen perheenä. Keskustaan on kävely- tai ratikkamatka. Kampin perhekeskukseen olemme menneet bussilla. Keskuspuisto, Seurasaari ja Töölön puistot ovat hienoimmat läheiset viheralueet. Sairaalan lounasruokalaa tulee kotona kylmän teen kanssa ajoittain ikävä, mutta toisaalta olemme päässeet kokeilemaan monta uutta lounaspaikkaa, kunhan vaunut ovat mahtuneet ravintolaan.
Palasin syyskuun puolivälissä tekemään kaupunkipolitiikkaa ja hoitamaan vihreän valtuustoryhmän puheenjohtajuutta. Lähipiirin tukijoukot ovat mahdollistaneet paljon. Päivisin vauva on kulkenut mukana kokouksiin, ja valtuustoiltoja ja kaupunginhallituksia varten on aina löytynyt tarvittaessa hoitoapua. Täysipainoinen osallistuminen valtuustotyöhön on onneksi tuoreille äideille mahdollista - aina tilanne ei ole ollut näin hyvä.
Tämän syksyn suurimpia ponnistuksia kaupunkipolitiikassa ovat olleet budjettineuvottelut, sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelustrategia sekä työvoimapulan ja soten rahoitushaasteiden ratkominen. Teimme vihreällä neuvotteluporukalla paljon töitä sen eteen, että ensi vuoden Helsingin talousarviossa lisätään rahaa koulutukseen, panostetaan henkilöstöön palkkaohjelman kasvattamisella ja työmatkaedulla sekä vauhditetaan ilmastotoimia. Monilla aloilla kriittistä henkilöstöpulaa ei voida ratkoa ilman palkankorotuksia. Tänä syksynä saatiin vihdoin päätökset mm. varhaiskasvatuksen ja lastensuojelun työntekijöiden palkankorotuksista vuosi sitten budjetissa linjatun palkkaohjelman pohjalta. Ensi vuodeksi palkkaohjelma yli lähes kolminkertaistettiin. Budjettineuvotteluissa käsiteltiin myös lukuisia rakenneuudistuksia. Tuottavuutta pitää parantaa, mutta ei mekaanisilla säästöillä kaupungin perustehtävistä. Toimintaa pitää järkevöittää ja menoja priorisoida perustellusti.
Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat Helsingissä murroksessa, vaikka meillä ei käyty aluevaaleja viime tammikuussa. Päätämme valtuustossa jatkossakin sote-palveluista, mutta rahoitus niihin tulee kokonaisuudessaan valtiolta. Valtionrahoitus on alueilla ja Helsingissä jaettava mahdollisimman vaikuttavasti perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä. Helsingin ja HUS:n tilanne on jo ensi vuonna erittäin haastava. Akuutein tilanne on ollut HUS:ssa, jossa budjettivaje on suuri. Malmin sairaalan, muiden yhteispäivystysten ja Lohjan synnytysten turvaamiseksi on onneksi löydetty ratkaisut. Helsingin perusterveydenhuollossa ja sosiaalipalveluissa pystytään pitämään kiinni nykyisistä palveluista, mutta on mahdollista, että alijäämää syntyy ensi vuoden aikana. Kaupunkistrategiassa päätettyjä panostuksia jatketaan matalan kynnyksen mielenterveyspalveluihin, asunnottomuuden vähentämiseen ja terveysasemien hoitoon pääsyn parantamiseen.
Katse on nyt kääntymässä ensi kevään eduskuntavaaleihin. Neljän vuoden takaiset eduskuntavaalit menivät osaltani hyvin ja sain yli 3700 ääntä. Se ei vielä riittänyt kansanedustajaksi, mutta terveydenhuollon osaajia ja tieteen puolustajia tarvitaan eduskunnassa edelleen. Sote-uudistuksen rahoitusmallia ja rahoituksen tasoa on saatava korjattua. Haluan tehdä tieteeseen perustuvaa politiikkaa ja löytää ratkaisuja ilmastokriisiin, Suomen koulutustason nostoon ja hoitajapulaan. Hyvinvointivaltion tulevaisuus vaatii myös kestävää taloutta, aktiivista elinkeinopolitiikkaa ja kaupunkien roolin vahvistamista.
Tervetuloa mukaan kampanjaani! Tule tukiryhmääni tai lahjoita kampanjalleni.