Ilmastonmuutos on ihmiskunnan suurin hyvinvointiriski. Lämpeneminen on pysäytettävä 1,5 asteen nousuun, jotta pahimmat uhat tulevaisuudellemme voidaan lopulta välttää. Terveysriskit koskettavat myös suomalaisia, vaikka emme heti kohtaakaan kaikkein vaarallisimpia vaikutuksia. Tuleville sukupolville ilmastonmuutos on kohtalonkysymys. Olen poliittisella urallani päätynyt aktiivisimmin tekemään sosiaali- ja terveyspolitiikkaa, mutta vihreään puolueeseen minut ovat tuoneet ennen kaikkea ilmasto- ja ympäristösyyt. Hyvinvointia on vaikea rakentaa ilman tervettä ympäristöä ja ilmastonmuutoksen pysäyttämistä.
Helteet ovat vaarallisia
Viime kesän tukala helle oli vaikea sairaaloille ja ikääntyneille. Jatkossa hellejaksot voivat lisääntyä entisestään. Euroopassa helle on jo nyt yksi vaarallisimmasta sääilmiöistä. Ikääntyneet ja monisairaat ovat erityisen haavoittuvaisia kuumuudelle ja tarvitsevat tukea pärjäämiseen. Hellejaksoihin varautuminen terveydenhuollon ja asumisen osalta on oleellinen osa ilmastonmuutokseen sopeutumista.
Turvallinen juomavesi on ollut meille Suomessa itsestäänselvyys. llmastonmuutos muuttaa veden kiertoa. Kuivuusjaksojen lisääntyessä myös rankkasateista syntyvät äkilliset tulvat vaikuttaa vedenjakeluun ja juomaveteen. Lämpimät kesät voivat tuoda entistä enemmän vatsatautiepidemioita.
Hyönteisten välittämät sairaudet
Ilmaston lämpeneminen tuo uusia virustauteja Suomeen ja lisää esimerkiksi punkkivälitteisiä tauteja. Maailmalla vektorivälitteiset taudit leviävät entistä laajemmalle. Näitä ovat esimerkiksi malaria, dengue-kuume ja Länsi-Niilin virus. Malariahyttyset eivät yllä Suomeen asti, mutta sairastuneita matkailijoita on varmasti jatkossa enemmän. Punkkien leviäminen Suomessa kasvattaa puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin ilmaantumista.
Muita ilmastonmuutoksen aiheuttamia terveysriskejä ovat esimerkiksi sisäilmaoireilun lisääntyminen. Lauhat ja kosteat talvet lisäävät rakennusten kosteusvaurioita. Viimeaikaiset liukkaat nollakelit ovat täyttäneet myös traumapäivystykset - kunnon talvikelillä liukastumisiakin olisi vähemmän. Toivon talvien säilyvän myös rakkaan hiihtoharrastukseni puolesta. Talviliikunnan kansanterveydellisiä vaikutuksia ei pidä vähätellä.
Ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi 1,5 asteeseen tavoittelemme hiilineutraalia Suomea 2030. Ilmastotoimia vaaditaan kaikilla sektoreilla: vähäpäästöinen energiantuotanto, ratkaisut lämmitykseen ilman fossiilisia polttoaineita, liikenteen sähköistäminen, rautatieverkon kehittäminen, hiilinielujen kasvattaminen metsänhakkuita vähentämällä sekä kasvisruuan suosion lisääminen. Nyt jos koskaan päättäjiltä vaaditaan kykyä tehdä tuleville sukupolville oikeudenmukaisia päätöksiä.